Halong Bay, Lan Ha Bay of Bai Tu Long Bay

Bijgewerkt: 3 dagen geleden

Iedereen wilt tijdens zijn reis in Vietnam Halong Bay erin betrekken. Zeker de moeite aangezien je dit kunt combineren met een leuke cruise waarop je overnacht. Alleen, er zijn tientallen cruisen waardoor je zeker niet alleen in deze natuurpracht bent. Vaar Halong door en je komt uit in twee andere gebieden met dezelfde sfeer maar hier ben je één van de weinige toeristen. We leggen de verschillen uit zodat jij weet welke van de drie bij jou past.


  • Bai Tu Long Bay


Misschien heb je nog nooit van Bai Tu Long Bay gehoord maar daar komt dan nu verandering in.

Het veel bekendere Halong Bay trekt namelijk hordes toeristen en je staat daar tegenwoordig bijna in de file. Laat dat nu net iets zijn waar de gemiddelde Europese toerist geen trek in heeft.

Je wilt kalmte, kabbelend water, natuurpracht en een uitstekende overnachtingservaring.

Duidelijk. Daarom is Bai Tu Long Bay het perfecte alternatief en in dit artikel lees je precies waarom.


Vanwege de beschermde status worden er minder boten in dit gebied toegelaten en dat zorgt voor een enorm verschil in de beleving. Het is zelfs nog rustiger dan het al veel betere Lan Ha Bay wat ook een uitstekend alternatief is. Het landschap is net zo mooi als de drukkere buurman en bestaat uit 600 eilandjes en kalkstenen rotsformaties.


Het eiland Cap La is omringd door kalstenen rotsformaties en is een ideale plek om te verkennen in een kajak. Je komt zo uit bij allerlei verborgen lagunes en in het juiste jaargetijde is het heerlijk zwemmen. Kajakken door Bai Tu Long Bay is top. Het water is schoon en kalm en je komt gemakkelijk op een groot aantal verlaten strandjes. Zeker tijdens het voorjaar en de zomermaanden kun je er ook heerlijk zwemmen.


In het dorpje Vung Vieng leven zo’n 1000 vissers op drijvende huizen van de visvangst. Het is een geïsoleerd bestaan maar door de opkomst van het toerisme is er ook een nieuwe inkomstenbron voor de dorpelingen ontstaan. Er worden namelijk tegenwoordig parels gekweekt en je kunt bekijken hoe ze dat doen. Dit is wel een beetje een commerciële ervaring en voelt een beetje in scene gezet maar goed dat hoort er wel een beetje bij.


Een grot bezoeken is natuurlijk vaste prik tijdens elke tour door de drie baaien en in Bai Tu Long Bay vind je er ook een aantal. De meest in het oog springende is de Thien Canh Son Cave.

Net zoals de andere 59 grotten in het Halong gebied heeft ook deze grot een uniek ecosysteem. Verwacht echter niet dat je allerlei dieren zult zien want ondanks dat deze grot het minst bezocht is stoppen er toch nog een groot aantal boten.


  • Halong Bay


Meer dan 1600 kalkstenen eilandjes rijzen uit de zee en vormen zo de machtige Halong Bay. Het landschap is een mysterieus en adembenemend schouwspel en staat dus niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Met al die kleine eilandjes heb je natuurlijk ook een groot aantal stranden waar je op kunt ontspannen. Hoe dieper je de baai ingaat hoe meer prachtige verlaten strandjes je tegen zult komen. Heerlijk tijdens de warmste maanden van het jaar.


Grenzend aan Halong Bay vind je het mooie Cat Ba Island. Veel tours stoppen hier om een fietstocht te maken of doen een trekking door het National Park. Het eiland is ook een goede bestemming om langer te verblijven voor reizigers die lekker lang de tijd hebben tijdens hun reis.


Veel van de eilandjes in de baai zijn gezegend met prachtige grotten. De Hang Dau Go grot op het eiland Dau Go werdt in de 19e eeuw ontdekt door de Fransen en kreeg de naam ''Grot der Wonderen''. Een andere beroemde grot is de Hang Sung Sot op het eiland Bo Hon. De grot is bekend vanwege een rots met het uiterlijk van het mannelijk geslachtsorgaan waardoor het ook wel de naam ''Grot van de Vruchtbaarheid'' gekregen heeft. De grotten zijn mooi verlicht wat een bijzondere sfeer geeft aan het geheel.


  • Lan Ha Bay


Welkom in Lan Ha Bay. Dit gebied is gelegen ten oosten van het eiland Cat Ba en heeft een zelfde soort landschap als de veel bekendere Halong Bay. Goed dat je dit leest dus want cruisen door Lan Ha bay is namelijk een stuk aangenamer en mooier dan bij de veel drukkere buurman.


Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een tuinfeestje bij Mr Ha Long. Het is gezellig maar er is ook veel geschreeuw en je staat hutje aan mutje met zijn allen het gras te vertrappen.

Je hoort wat aan de andere kant van de schutting en neemt een kijkje. Wat je ziet is dat het bij de buurman ook heel gezellig is, misschien wel meer zelfs. En wat ook opvalt, is dat hij veel minder mensen op bezoek heeft en het gazon ziet er prachtig uit.


Het voordeel van deze baai is dat er minder boten varen wat de ervaring sterk ten goede komt. De 400 kleine eilandjes en de grote concentratie aan kalkstenen rotsen maken dat dit gebied de beste keuze is voor een meerdaagse cruise. Ook mooi meegenomen is dat je een cruise door Lan Ha Bay kunt combineren met een bezoek aan Cat Ba Island.


Viet Hai Village is een dorp gelegen in het hart van Cat Ba National Park. Dit dorp was een aantal jaren geleden nog volledig geïsoleerd en de mensen die er wonen leefden voornamelijk van de visvangst. Het eiland waar Viet Hai Village op gelegen is leent zich uitstekend voor een mooie fietstocht. Tijdens een driedaagse cruise stop je dan ook op dit eilandje voor een korte maar prachtige tocht.


Monkey Island is een prachtig eiland met heerlijk zandstrand gelegen tussen honderden kalkstenen rotsen. Er is ook een resort en als onderdeel van een cruise erg leuk om te overnachten. Echter één nacht is genoeg en ik vrees dat als je langer blijft je zult gaan vervelen.


In deze baai vind je ook een aantal indrukwekkende en goed verscholen grotten. De meest bekende grotten in dit gebied zijn de Dark Cave en Bright Cave. Een bezoek staat standaard op het programma en zal je zeker goed bevallen.


Voor velen een hoogtepunt van de cruise door dit gebied. Kajakken in Lan Ha Bay is top! In dit gebied vind je de grootste dichtheid aan kalkstenen rotsformaties. Heerlijk om alleen het geluid van het kabbelende water en de peddels te horen terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht.


7 keer bekeken

© 2020 by Milan Pieteraerents.